Uşak Haber- Minik yaramazların dişleri çıkmaya başladığı zaman annelerin kafalarını en çok karıştıran sorulardan birisi çocuğumun dişlerini nasıl fırçalamalıyım ve hangi macunu kullanmalıyım. Bir de üzerine her gün yeni bir çocuk diş macunu piyasaya çıkması işin tuzu biberi oluyor.

Öncelikle diş temizliğine ilk dişin çıkmaya başladığından itibaren başlanılması gerekmelidir. Ortalama 1 yaş civarındaki bu dönem diş fırçası ve macun kullanımı pek mümkün olmasa da parmak fırça, diş temizleme mendili veya evde bulunan temiz bir tülbent, müsli bezle gün içinde ve özellikle gece beslenmeleri sonrası bebeğin dişlerini temizlenmesi gerekir.

Kullanacağımız diş macununda arkasından daha çok içeriğine dikkat etmeli. İçerisinde ne olduğundan daha çok ne olmaması gerektiği önemli.

Çocuk diş macunlarının içinde, paraben, yapay tatlandırıcı, SLS, renklendirici, (yaş aralığına göre alerjen olan tatlandırıcılar), sodyum benzoat (koruyucu madde) ve şeker içermemesi gerekiyor. Koruyu madde olarak potasyum sorbat kullanılabilir. Özellikle yenilebilir içerikte olması çocukların diş macunu seçiminde çok önemlidir.

Gelelim flor konusuna; ilk 3 yıl flor içermeyen diş macunları tercih edilebilir. 3- 6 yaş arası 500 ppm, 6-12 yaş arası ise 1000-1200ppm flor içerikli diş macunları kullanabilir. Çocukların fazla diş macununu dolayısı ile floru yutmaması için özellikle küçük çocuklarda pirinç büyüklüğünde ve fırçaya yayılmış şeklinde diş macunu kullanabilir.

Hangi macunu kullanırsak kullanalım, önemli olanın mekanik temizlik olduğunu, çocuğun ortalama 10-12 yaşına gelene kadar günde 1 kez(özellikle geceleri) ebeveyn kontrolünde diş fırçalanması gerektiğini unutmamak lazım.