Uşak Haber Ajansı

Kaygı Bozukluğu Nedir? Nelere Dikkat Etmeliyiz? Kimlerde Görülür?

SAĞLIK

Kaygının tanımı kişinin yaşanmışlıklarıyla baş etmekte zorlandığı herhangi bir durum karşısında göstermiş olduğu endişeli ve sıkıntı halidir. Kaygı her zaman herkes de ortaya çıkabilir. Durum aynı olsada şiddeti kişiden kişiye değişir. Kaygı olayın niceliğine ve niteliğine göre kişinin baş etme becerilerine göre değişmektedir. Normal kaygı kişinin hayatını kolaylaştırır, motivasyon ve başarı sağlar.

Mühim olan kaygının patolojik hale gelmesi durumudur. Buna anormal kaygı denir. Uyaran olmadan kaygının ortaya çıkması, uyaran olsa bile uyaran olmadan da kaygının ortadan kalkmaması ve devam etmesi anormal kaygı örneğidir. Aynı zamanda kaygı durumu bedensel belirtilere sebep oluyorsa kişinin işlevselliği bozuluyorsa ve kişi bu durumun farkına varıp kendi kendine yardım arayışına giriyorsa yine bu kaygının anormal boyuta ulaştığı söylenebilir. Bu hastalıkların hepsi tedavisi mümkün olan hastalıklardır.

Bu hastalıklar hem biyolojik hem psikolojik hem de sosyal faktörlere bağlı ortaya çıkar. Yani sonu olumlu olsa bile bunu olumsuz olacak şekilde düşünür. Kaygı bozukluğu toplumda insanların yaşamlarının bir döneminde her 100 kişinin 30’unda görülebilir. Kadın/erkek oranı kadınlar lehine 2-3 kat fazladır.

Kaygı Bozuklukları Belirtileri Nelerdir?

Başlıca belirtiler şunlardır;

* Sürekli gerginlik, mutsuzluk ve huzursuz hissi

* Kişi gün içinde yoğun terleme hissedebilir

* Devamlı olumsuz düşünce durumu

* Özellikle yaptığı işi etkileyecek şekilde dikkat, konsantrasyon ve odaklanma sorunu yaşanması

* Uykuya dalmakta, sürdürmekte sorun, sık sık uyanma

* Başta kalp olmak üzere, mide bağırsak vb organlarda meydana gelen sorunlar

* Genellikle ellerde olmak üzere vücudun genelinde ortaya çıkan titreme, yerinde duramama vb belirtiler

Kaygı Bozuklukları Nelerdir?

Kaygı bozukluğu tanısı konulması için belli kriterler vardır. Bu kriterler arasında her kaygı bozukluğuna spesifik belirtilerin belli sayıda olması gerekir. Sonrasında bu durumun günlük hayatı etkilemesi, sıkıntıya sebep olması ve baş edememesi, alkol, madde, ilaç vb kullanımına bağlı olmaması ve belli bir süreden uzun sürmesi gerekmektedir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.