Uşak Haber Ajansı

Kalp Romatizması Nedir? Tedavisi Nasıl Olur? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

SAĞLIK

Kalp romatizması, çeşitli bakteriyel enfeksiyonlardan sonra ortaya çıkan ve kalp dokularına tutunan bir hastalıktır. Boğazda gelişen bu enfeksiyon yutma güçlüğü, şiddetli boğaz ağrısı, yüksek ateş ve genel durum bozukluğu ile beliren ciddi bir hastalıktır.

Genellikle çocukluk veya genç erişkin yaşlarda görülebilmektedir. Boğaza yerleşen bu mikrop iyi bir şekilde tedavi edilmediğinde vücut bu mikrop ile mücadele ederken kalbe ve böbreklere de zarar verebilmektedir.

Romatizmal Kalp Hastalığının Belirtileri;

1- Nefes darlığı

2- Morarma

3- Ellerde ve ayaklarda üşüme

4- Kuru öksürük

5- Sürekli yorgunluk hissi

Bu nedenlerin haricinde baş dönmesi ve mide bulantısı, göğüs ağrısı, yüksek ya da düşük kan basıncı ve sersemlik hisside görülebilmektedir.

Kalp romatizmasının ilerleme süreci oldukça yavaştır ve kendisini hemen belli eden bir hastalık değildir. Çocukluk döneminde başlayan hastalık orta yaşlarda kendisini belli edebilir. Hava ile bulaşıcı özelliği olduğundan dolayı okul, yurt, askeriye gibi alanlarda hastalık daha yaygın bir şekilde bulaşır ve şiddetli bir şekilde geçer.

Kalp Romatizmasının Tedavisi

Birçok hastalıkta olduğu gibi tedavi sürecinin başarı ile sonuçlanmasının en temel şartlarından bir tanesi erken teşhistir. En yaygın tedavi yöntemi ise istirahat ve mikroplara karşı vücudu korumaktır. İyileşme sürecini tamamlayabilmek için antibiyotik tedavisi de gerekmektedir. Hastalığın akut dönemde tedavisi ilaçlar ile yapılabilirken ilerleyen yaşlardaki doku bozulmaları sebebiyle kalbin zorlanacağı seviyelere ulaşıldığından dolayı cerrahi müdahaleler gerekebilir. Romatizmal kalp hastalığı geçiren hastaların düzenli olarak belirli dönemlerle kontrol altında tutulmaları gerekmektedir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.