Uşak Haber Ajansı

Cildimizde oluşan lekeler neden oluşur? Hangi konularda dikkatli olmalıyız?

SAĞLIK

Gözlerimize, cildimize ve saçımıza rengini veren pigmentin adı melanindir. Vücudumuzda herhangi bir bölgede fazla melanin üretildiğinde ciltteki koyu lekeler ortaya çıkar. Ciltte çıkan bu lekelerin nedenleri farklılık gösterse de çoğu zaman ciddi olabilecek tıbbi durumlara yol açmaz. Fakat insanlar kozmetik sebeplerle bu lekelerden rahatsızlık duyup tıbbi tedavi yöntemlerine başvurabilmektedir.

Uzmanlar günümüzün tıbbi imkanlarının getirisiyle ile birlikte bu tedavilerinin yüksek başarı oranlarına ulaştıklarını bildiriyor ve cilt lekelerinin sebepleri ile tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulunuyorlar. İşte detaylar…

Cilt lekelerinin nedenleri;

1-Güneş

En yaygın olarak lekeler güneşe maruz kalan bölgelerde görülür. Bu sebeple öncelikle olarak yüzümüz olmak üzere omuzlar ve eller gibi diğer bölgelerimizde de güneş kaynaklı lekeleri görebilmek mümkündür.

2- Hormonlar ve yaş

Hem progesteron hem de östrojen melanin seviyesini arttırabilir. Gebe kadınlarda bu sebepten dolayı doğum sonrasında cilt lekeleri ile karşılaşabilirler. Yaşın ilerlemesi ile orta yaşlarda ciltteki melanin üretiminin artması ile leke görülme sıklığı da artar. Gençliğinizde cildinizi yeterince güneşin zararlı ışınlarından koruyamamışsanız yaşlılık dönemlerinizde yaşayabileceğiniz lekelenme probleminiz daha da yoğun olacaktır.

Sedef hastalığı, egzama, cilt yaralanmaları ve akne problemleri, ilaçların yan etkileri ile cilt lekelerine neden olan bir diğer etkenler arasında bulunmaktadır.

Tedavi yöntemleri;

Leke tedavilerinde cildin kodunu değiştirebilmek mühimdir. Bu tedaviler mevcut mevsimlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Fakat toplumumuzda leke tedavisinin yaz aylarında yapılamayacağı gibi yanlış bir algısı var. Doğru tedavi mevcut mevsimlerden bağımsız olarak yılın her zamanı uygulanabilir. Yazın artan/artabilecek cilt lekelerinin önüne bu tedavilerle önüne geçebilmek mümkün. Bir diğer yanlış bilinen bilgi ise hamilelikte ve emzirme döneminde leke tedavilerinin uygulanamayacağı yönündeki düşünceler. Bu dönemlerde de birden fazla farklı yöntemler uygulanabilmektedir.

Vücut hafızası denilen bir olgu vardır. Dolayısı ile tekrarlanan yüzeysel tedavilerin başarılı bir sonuç alamamasını görebiliriz. Bu sebeple tedavinin uygulandığı bölgenin yeniden kodlanması gerekmektedir. Her kişi için cildinize özel hazırlanmış bileşen kokteylleri cilde uygulanmaktadır. Bu kokteyller cilde nem, parlaklık ve lekelerde sönme gibi birçok fayda sağlar.

Lazer uygulamalarında ise lekelenme problemlerinin artış sağlayabileceği için yaz aylarında tercih edilmemelidir. Vakti kısa olan ve hemen sonuç bekleyen hastalar için yaz tatiline gitmeme ve öğlen güneşine maruz kalmama şartı ile bu hastalara lazer tedavisi uygulanabiliyor. Yaralanmalar ve ameliyat sonrası kalan yaralar için birçok tedavi türünden yararlanılabilir. Öncelikli tedaviler ağızdan tüketilen ve cilde enjekte edilen yöntemlerdir. Bunun sebebi ise yenilenmenin kökten dışarıya doğru sağlanabilmesidir. Ayrıca yara ve leke izlerinde ek tedavi olarak lazer uygulaması tercih edilebilir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.