Uşak Haber Ajansı

Andropoz Döneminde Görülen Ruhsal Değişiklikler Nelerdir?

SAĞLIK

Uzmanlar, “ erkek menopozu “olarak bilinen andropoz dönemine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Uşak Haber - Uzmanlar, andropozun hormon eksikliğiyle birlikte gelişebilen, yaşa bağlı testosteron, DHEA ve diğer hormonlardaki düşüşün etkilerinin olduğu gerçek fizyolojik bir durum olmakla birlikte erkeklik hormonlarında azalmayla ortaya çıkan fiziksel ve emosyonel değişiklikler olarak da tarif edildiğini söyledi.

Uzmanlar, “Andropoz dönemi, coğrafi koşullara, ırka göre değişebilmekte ve dünya genelinde 40’lı yaşların sonu 50’li yaşların başında başlayabildiği görülmektedir.” dedi.

Andropoz döneminde yaşam birçok açıdan etkilenebiliyor

Yaşlanmayla birlikte erkek vücudunda meydana gelen hormonal değişimlerin yaşamı pek çok açıdan etkileyebildiğini ifade eden uzmanlar, “Testosteron seviyelerinin azalması, tümüyle belirti ve semptomlara neden olmamakla birlikte andropoz, bazı bireylerde fiziksel, cinsel ve psikolojik sorunlara neden olabilir. Bu sorunlar bireyin yaşının ilerlemesiyle daha ağır bir hal alabilmektedir” uyarısında bulundu.

Ruhsal değişikliklere yol açabiliyor

Uzmanlar, yapılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda andropozun neden olduğu ruhsal değişiklikleri şöyle sıraladı:

Kendine güvenin kaybı, Motivasyon ve enerji eksikliği, Depresyon ya da üzüntü hali, Kas kütlesinde azalmayla birlikte fiziksel zayıflık duyguları, Konsantre olmada zorluk, Düşük yaşam doyumu, Kaygılı ve hayatı kaçırıyor olma hisleri.

Değişiklikler kişiden kişiye farklılık gösteriyor

Diğer pek çok rahatsızlıkta olduğu gibi, andropoz dönemindeki değişikliklerin de kişiden kişiye farklılık gösterebildiğini kaydeden uzmanlar, “Andropoz, her erkekte görülen oldukça doğal olan bir süreçtir. Ancak bu durum normal olarak kabul edilse de sürecin neden olduğu değişiklikler bireyin iş ve sosyal yaşamını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu durum çeşitli ruhsal sorunları da beraberinde getirebilir. Durumun etkileri kişiden kişiye göre farklılık gösterse de andropoz dönemindeki her erkek bu durumdan etkilenmektedir. Bireyin bu durumu nasıl ve ne şekilde algıladığı, bu sürece atfettiği anlam, bu durumun nasıl karşılanacağı konusunda önemli bir etkendir.” dedi.

Çiftler bu önerilere kulak verin!

Çiftlerin bu dönemde dikkat etmeleri gereken noktalara da dikkat çeken uzmanlar, “Bütün ilişkilerin inişleri ve çıkışları olmaktadır. Bazı dönemlerde ise bunlar daha yoğun bir şekilde olabilmektedir. Andropoz dönemi erkekler için oldukça hassas bir süreç olabileceği için eşlerinin birbirleriyle olan iletişim konusunda destekleri çok önemlidir.” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.