Uşak Haber Ajansı

Arsa Payı Nedir? Arsa Payı Hesaplama Nasıl Yapılır?

KAMPANYALAR

Tapu üzerinde arsa payı olarak ifade edilen arsaların paylarının hukuki yasalar çerçevesinde dağıtılması söz konusu olur.

Tapu üzerinde arsa payı olarak ifade edilen arsaların paylarının hukuki yasalar çerçevesinde dağıtılması söz konusu olur. Bu kapsamda pay konusunda problemlerin oluşmaması için arsa paylarının düzgün hesaplanması gerekir. Bu kapsamda Niv Arsa olarak firmamız arsa payını etkileyen rayiç bedel hesaplaması konusunda sizlere hizmet sunar. Böylelikle daha sonrasında oluşabilecek problemlerin önüne geçilir.

Arsa Payı

Arsa payı olarak ifade edilen tanım kat mülkiyeti kurulan binalarda kat mülkiyeti açısından düşen arsa hakkına verilen isimdir. Bu kapsamda hak sahipleri arsadan düşen paylarını belirlemek için gayrimenkulün metre karesi dikkate alınır. Bu şekilde bağımsız bölümlerin metre karesi üzerinden hak sahiplerine pay dağıtılması söz konusu olur. Ancak arsa için birden fazla hak sahibi olması durumunda ise mülkiyet, kat irtifakı kurulmadan pay hesaplanamaz. Aynı zamanda arsa payı hesaplama konusunda rayiç bedel ile metre kare açısından büyük belirleyicidir.

Rayiç Bedel

Rayiç bedel nedir sorusuna verilebilecek yanıt bir malın pazar değeri olarak cevaplanabilir. Bu kapsamda satın alınmak istenen ya da satılmak istenen malın güncel sürüm değeri rayiç bedeli ifade eder. Bir şekilde malın değerinin altında işlem görmesi rayiç bedel ile engellenir. Rayiç bedel hesaplamasında ise konutların fiyatı ve metrekare toplanarak fiyat ve toplamını metre kare yer belirlemesi sağlanır.

Toplam fiyat, toplam metre kare bölünmesi sonucunda rayiç bedelin hesaplanmak istediği gayrimenkulün metre karesi ile çarpılma işlemi gerçekleşir. Bu şekilde metre kare bazında fiyat belirlenir. Aynı zamanda rayiç bedel hesaplamasında depreme dayanıklılık, okula yakınlık, manzara gibi etkenler belirleyicidir.

Arsa Payı Neye Göre Yapılır?

Arsa payındaki temel unsur bağımsız bölüm ana taşınmazın değerini oranıdır. Bu kapsamda değer hesaplaması metre kareye göre büyüklükten ziyade her bağımsız bölümün alım satım değerine göre yapılır. Aynı zamanda bu değerlemeler emlak değeri takdir komisyonuna başvuru yapıldığında da öğrenebilir.

Özellikle ortak mülkiyet payları olan arsa paylarının bağımsız olarak devirleri gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Arsa payının yanlış belirlenmesi durumunda ise kat mülkiyeti kanunu üç ve dördüncü maddelere göre düzeltim davalarının açılma hakkı söz konusudur. Bu kapsamda arsa payının belirlenmesi mümkündür.

Arsa Payı Nasıl Hesaplanır?

Arsa payı nasıl hesaplanır konusunda kat mülkiyetinin kurulması sırasında oranın alınması ile hesaplama gerçekleştirilir. Bu kapsamda Tapu Sicil Müdürlüğü’nün prosedürleri ile hesaplama gerçekleştirilir. Tapuda belirtilen alanın metre kare cinsinden değerinin arsa payına bölünmesi ile elde edilen sayı kişinin pay değeri ile çarpılır. Bu şekilde arsa payı bulunur. İşlemlerin sonucunda elde edilen arsa payı metre kare cinsinden kişinin sahip olacağı arsa hisse payını ortaya çıkartır. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi sonucunda ise belirli bir payın müteahhitte bırakılması söz konusu olur.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.