Uşak Haber Ajansı

Milyonlarca kadını İlgilendiren Karar Anayasa Mahkemesinden Geldi

GENEL

Evlenen kadınların, evlenmeden önceki soyadlarını tek başına kullanamaması hükmünü içeren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 187'nci maddesi kanunu, kadın ile erkek arasında eşitsizliğe yol açtığı gerekçesiyle iptal etti

Uşak Haber  - Artık evlenen kadın, bekarlık soyadını tek başına kullanabilecek.

Anayasa Mahkemesi 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 187'nci maddesinde yer alan, "Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir." hükmünün anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

Resmi Gazete'nin 28 Nisan 2023 tarihli 32174 numaralı sayısında yer alan karara göre, İstanbul 8. Aile Mahkemesi tarafından itiraz yoluna başvurulduğu belirtilen kararda, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 187'nci maddesinde yer alan, "Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir." hükmünün anayasaya aykırı olduğu kararına vardı.

Anayasa Mahkemesi, 22 Şubat 2023 tarihinde verdiği kararda 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 187'nci maddesinin anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline hükmederken, Kararın Resmi Gazetede yayınlanmasından başlayarak 9 ay sonra yürürlüğe girmesine oy birliği ile karar verdi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.