Uşak Haber Ajansı

Banaz Çayı Kirliliği ve Murat Dağında Son Durum

GENEL

Son günlerde basında ve sosyal medyada sıklıkla gündeme gelen Banaz Çayında yaşanan kirlilik ve Murat Dağında planlanan altın madeni çalışmaları ile ilgili Uşak Valiliğinden açıklaması yapıldı

Uşak Valiliği'nden yapılan açıklamada Banaz çayında yaşanan kirlilik ve Murat Dağında planlanan altın madeni faaliyeti çalışmaları hakkında kamuoyunun bilgilendirmek için açıklama yapılması gerektiği vurgulandı.

Uşak Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada " İlimizde bazı haber kanalları ve sosyal medyada yer alan çevre kirliliğine ilişkin olarak kamuoyunun bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.

Banaz çayında yaşanan kirlilik artışının Sivaslı Yayalar Köyünün batısında yer alan köy kanalizasyonunun aktığı doğal arıtma tesisinden kaynaklandığı tespit edilmiş; Söz konusu tesisin bünyesinde önceki yıllarda oluşturulan ‘tersip bendi’ ıslah çalışmaları sırasında tersip bendinde meydana gelen yarılma sonucu atık suyun bir kısmının kuru dere yatağına akarak kirlilik oluşturduğu anlaşılmıştır.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından söz konusu alanda kirliliğin birikmesine neden olduğu tespit edilen işletmeler denetim altına alınmış ve denetlenen iki işletme hakkında 2872 Sayılı Çevre Kanununa göre gerekli iş ve işlemler başlatılmıştır.

Yine bölgede bulunan alabalık üretim çiftliğinde gerçekleştirilen denetimde tesis deşarjından ve Banaz çayı üzerinden su numuneleri alınmış olup analiz sonuçlarına göre konunun idari ve cezai yönleri değerlendirilip uygulaması gerçekleştirilecektir.

Diğer taraftan son günlerde özellikle sosyal medyada yer alan ve Murat Dağında planlanan altın madeni faaliyetinin çok büyük bir bölümünü oluşturan sahadaki ana üretim ve açık ocak bölümleri Kütahya il sınırları içerisinde kalmaktadır. İlimiz sınırları içerisinde ise çok küçük bir kısmı kalan faaliyet sahasında (pasa dökümünün bir kısmı ile ilgili olarak) ÇED süreci Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sürdürülmekte olup süreç Valiliğimizce titizlikle takip edilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. " ifadelerine yer verildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.