Uşak Haber Ajansı

Sınav Kaygısıyla Nasıl Başa Çıkılır? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

EĞİTİM

Günümüzde sınav kaygısı yaşayan öğrencilerin sıklığı gittikçe artıyor. Lise giriş sınavları ve üniversite sınavları yaklaştıkça öğrencilerde sınav kaygısı belirtileri de ortaya çıkmaya başlayabiliyor.

Sınav kaygısı nedir? Belirtileri nelerdir? Sebepleri nelerdir? Öğrenciler bu kaygıyı nasıl yönetebilir? Ebeveynler bu süreçte çocuklarına nasıl destek olabilirler? Hangi aşamada bir uzman desteği almak gerekir? 

Sınav kaygısı, kişinin bilgi ve becerilerinin belli ölçütlerle incelenip değerlendirdiği durumlarda yaşadığı işlev bozucu kaygı ve öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır. Sınav kaygısının belirtileri arasında; kaygı, anlama güçlüğü, dikkat dağınıklığı, gerçek anlamda performansın düşmesi, bilgiyi hatırlamada ve organize etmede güçlük ve çeşitli kaçınma davranışları gösterilir. 

Kaygının öğrencide duygusal, fiziksel, düşünsel ve davranışsal sonuçları olabilir. Duygusal sonuçlara, sinirlilik, karamsarlık, korku; fiziksel sonuçlara, çarpıntı, terleme, nefes darlığı, uyku problemleri; düşünsel sonuçlara, olumsuz inançlar (yetersizlik, beceriksizlik üzerine inançlar) ve davranışsal sonuçlara, kaçma-kaçınma davranışları (ders çalışmayı erteleme, bırakma, reddetme) örnek olarak gösterilebilir. 

Sınav kaygısının temel sebeplerini, sınav öncesi, anında ve sonrası olarak zamanlara ayırarak, ders çalışma şeklindeki uygunsuzluklar, öğrencinin sınava yüklediği anlamlardaki çarpıtmalar, sınav anında oluşan stresin yönetilememesi, öğrencideki aşırı mükemmeliyetçilik duygusu, performans kaygısı ve ebeveyn baskısı olarak tanımlayabiliriz.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.