Uşak Haber Ajansı

Kış Aylarında D Vitamini eksikliği artıyor

YAŞAM

Türkiye’de 10 kişiden 9’unda D Vitamini eksikliği görülüyor. Uzmanlar, çocuk ve yetişkinlerde D Vitamini eksikliğine karşı alınması gereken tedbirleri anlatıyor.

Türkiye’de D vitamini eksikliği görülme sıklığı ve ilişkili faktörlere yönelik yapılan araştırmasına göre Türkiye’de 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği görülüyor.

D vitamininin organların çoğunu etkileyen bir hormon olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Türkiye gibi 37. enlemin kuzeyinde olan ülkelerde güneş ışınlarının geliş açısının D vitamini ihtiyacının karşılamasında yetersiz kaldığını ve bu ülkelerde artış gösteren D vitamini eksikliğinin depresyon gibi psikolojik sorunlara neden olduğunu söylüyor.

Somon, uskumru, ton balığı, sardalya gibi yağlı balık türleri; yumurta sarısı, süt, brokoli, maydanoz gibi yiyeceklerin D vitamini yönünden zengin olduğunu ancak bu besinlerin de miktar olarak günlük alınması gereken D vitamini ihtiyacını karşılamadığını belirten uzmanlar, Türkiye’de de özellikle son zamanlarda yorgunluk ve halsizlik yaşayıp D vitamini eksikliği şüphesi ile gelen hasta sayısının arttığına dikkat çekti.

Sprey formunda D Vitamini

Uzmanlar; D vitamininde doğru doz alımının çok önemli olduğunu, bilinçsizce kullanılan yüksek dozdaki D vitamininin sakıncalı olduğunu, bu nedenle D vitamini takviyesinin hekim önerisi olmadan yapılmaması gerektiğinin altını çiziyor. Takviye dozu birbirinden farklı olan her yaş grubuna uygun dozda üretilen vitaminlerin püskürtülerek uygulandığını, bu formların her püskürtmede güvenli miktarda D Vitamini verdiğini böylece fazla tüketimin zararlarından koruduğunun da altını çizerek, Çocuklara 1 yaşına gelinceye dek günde 400 IU, 1-18 yaş arasında 600 IU D vitaminini düzenli olarak verilmesi tavsiyesinde de bulunuyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.