Uşak Haber Ajansı

Aile Hekimi Malzemeleri Nereden Bulunur?

SAĞLIK

Bilindiği üzere Türkiye 'de hastaneler dışında hastaları tedavi etme amacıyla çalışan farklı kurumlar da vardır. Bunların başında aile hekimlikleri gelir. Aile hekimlikleri, devlet tarafından yönetilen ve kar amacı gütmeyen sağlık merkezleridir.

Türkiye genelinde, şehirlerin ilçelerine resmi bir şekilde bağlı olan her mahalleye bağlı bir aile hekimliği bulunur. Ve bu mahallelerde resmi olarak yaşamını sürdüren her vatandaş kendi mahallesine bağlı olan aile hekimliğinden faydalanabilme hakkına sahiptir. İster hastalık belirtileri, ister daha farklı tedavi yöntemleri için aile hekimliklerine başvurulabilir. Herhangi bir ücret ödeme zorunluluğu da yoktur. Hastaneler kadar büyük olmayan bu aile hekimlikleri, kişilerin büyük olmayan(hastane şartlarında tedavi gerektirmeyen) her türlü rahatsızlıkları ile ilgilenmektedir. Her mahalle sakininin kendisi ile ilgilenmek üzere aile hekimliklerinde belirli bir aile hekimi bulunur. Kişi, aile hekimliğine gittiğinde bu aile hekimi ile muhatap olarak şikayetlerini ona iletir.

Vatandaşların Sağlık Sorunlarına Çözüm
Tamamiyle vatandaşların sağlık sorunlarına çözüm aramak amacıyla kurulmuş olan aile hekimlikleri hastaneler kadar olmasa da belirli derecede malzeme donanımına sahip olmak zorundadır. Hastalar için gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi, doktorların kendilerine belirli şikayetler ile gelen vatandaşların hastalıklarını doğru bir şekilde tespit edebilmesi ve aile hekimliklerinin iyi bir seviyede tedavi başarısı elde edebilmesi adına gerekli aile hekimi malzemeleri bu birimlerde bulundurulması gereklidir. Aksi takdir şikayetleri ile gelen vatandaşlar herhangi bir fayda göremeden aile hekimliklerinden ayrılmak durumunda kalabilirler.

Aile hekimi malzemeleri, her aile hekimliğinde bulundurulması zorunlu olan malzemelerdir. Örneğin bir aile hekimine herhangi bir şikayet ile gelen kişinin şikayetinin sebebinin öğrenilebilmesi içinin o aile hekiminin bazı tetkikler uygulaması gerekmektedir. Bunun için de aile hekimi malzemelerinden yararlanması şarttır. Aile hekimi malzemeleri olmadan şikayetçi olan kişinin şikayet sebebinin öğrenilmesi neredeyse imkansızdır. Bu yüzden aile hekiminin stetospok, otoskop, tansiyon aleti vb. aile hekimi malzemelerine sahip olması gerekir. Ayrıca belirli bir şikayet için gelen vatandaşın donanımlı olan bir muayene alanında muayene edilmesi de şarttır. Muayene masası, paravan gibi muayene donanımlarının aile hekimliklerinde bulunması gereklidir.

Gerekli olan aile hekimi malzemelerinin yeterli seviyede olması vatandaşlara daha iyi bir hizmet verilebilmesi adına önemlidir. Çünkü yeterli şartlar altında birçok hastalığın teşhisi konamaz ve teşhisi konulamayan hastalıkların tedavisi asla gerçekleşemez. Bu da toplumun sağlık düzeyini bozar. Bundan dolayı yeterli donanıma sahip olmayan aile hekimliklerinin gerekli yerlere şikayet edilerek eksikliklerinin giderilmesi en doğru olandır. Böylece daha sağlıklı bir topluma sahip olabiliriz.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.