Uşak Haber Ajansı

Tarihi Uşak Halıları Düzenlenen Dokuma Kurslarında Yaşatılıyor

KÜLTÜR-SANAT

Dünyada bir çok sarayı süslemiş olan tarihi Uşak Halıları Uşak Belediyesi Dokur evinde düzenlenen dokuma kursları ile yaşatılmaya çalışılıyor.

Uşak Belediyesi, İş-Kur İl Müdürlüğü ve Uşak Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirilen ve Bu sene 9. kez düzenlenen El Tezgahı Dokuma Kursu tamamlandı.

Bu sene 9.’ncusu düzenlenen ve her kesimden 20 kursiyer 81 iş gününü kapsayan ve 488 saatlik eğitimin ardından ilk eserlerini ortaya çıkarttı. Bu sene ki kurs Belediye Başkan Nurullah Cahan ve eşi Halime Cahan’ın biten halıları tezgahtan ayıracak kesimleri yapmasıyla son buldu.

Tarihe meydan okuyan, motifleriyle ve kalitesiyle tüm dünyaya nam salan, sarayları süsleyen Uşak Halılarının eski ününe kavuşması ve o kültürün yaşatılması adına gerçekleştirilen projeler kapsamında verilen eğitimde, kursiyerler tarafından yapılan 8 halıdan 4’ü tamamlandı.

Kurs bitimi nedeniyle Dokur Evi’ni ziyaret eden Başkan Nurullah Cahan ve Eşi Halime Cahan, kursiyerlerle birlikte biten halıları tezgahtan ayıran makas darbesini vurdu.

Profesyonel bir eğitimden geçirilerek halı dokuma işinin öğretildiği kursiyerlerin elleriyle dokuduğu ilk halılar yıkanarak son dizaynını alacak. Ardından yapılacak sertifika töreninde sergilenecek.

Ziyarette tamamı bayanlardan oluşan kursiyerlerle sohbet eden ve dokunan halıları inceleyen Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, “Uşak’ın Halısı bize ecdadımızın en büyük mirası. Her zaman ifade ediyoruz, Uşak Halısı, 15’inci, 16’ıncı ve 17’inci yüzyılın dünya markasıdır. Osmanlı Sarayları, Avrupa Sarayları ve büyük camilerin tamamında Uşak Halısı var. Biz de Uşak Belediyesi olarak bu Uşak Halılarını orijinal haliyle canlandırmak istedik. Bu anlamda güzel ve kaliteli bir ekiple çalışıyoruz. Kurslar açarak eğitim verdiriyoruz.” dedi.

Tarihi Uşak Dokur evinde yaklaşık 30 personel çalıştığına ve birbirinden güzel Uşak Halılarını ortaya çıkartıldığına değinen Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan “Daha önce Uşak’ın bu değerini Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da götürmüştük. Sayın Cumhurbaşkanımız sağ olsun Uşak Halılarını yurt dışında da, eyaletlerde hediye etti. Tanzanya Cumhurbaşkanına bir Uşak Halısı verildi. Yine bu tanıtım hamlemiz devam ediyor. Ama biz dokuma halılarımızı özellikle yöresel anlamda da kalkındırmak adına, bu mirası yaşatmak adına bir de en önemlisi özellikle ev hanımlarımıza istihdam olması amacıyla kurslar yapıyoruz. Bu güne kadar çok fazla dokumacılığı, halıcılığı bilmeyen arkadaşlarımızı bu alanda eğitiyoruz. Halk eğitimle ortaklaşa olarak düzenlediğimiz bu kurslarla öğrenmek isteyen vatandaşlarımızı alıyoruz ve usta eğitimcilerimizle ilmek ilmek halı dokumasını öğretiyoruz. Onlar öğretiyorlar ve belli bir sezon sonunda kaliteli Uşak Halısı dokuyabilecek nitelikte vasıflı elemanlarımızı, vasıflı arkadaşlarımızı, bayanlarımızı bu mesleğe kazandırmış oluyoruz. “ açıklamalarında bulundu.

Kursiyerler tarafından dokunan Uşak Halılarını örnek gösteren Başkan Cahan, “Aldıkları kurs sonucunda Uşak Halılarını dokudular ve kesimi de bize nasip oldu. Şimdi sırada yıkama ve tekrardan dizayn işlemlerimiz var. Ondan sonra pırıl pırıl bir şekilde kullanıcılara sunulabilecek şekle gelecek.” diye konuştu. Bayanların özellikle kendi içlerindeki duyguları, renkli dünyalarını nakış nakış işlediklerini aktardı.

Uşak Halısının bir dünya markası olduğunu ve Uşak Belediyesi olarak bu dünya markasını en üst seviyeye çıkartmayı hedeflediklerini ifade eden Başkan Cahan, kursiyerlere ve eğitimcilere emekleri nedeniyle teşekkürlerini iletti.

Belediye Başkanı Nurullah Eşi Halime Cahan ise, “Halılarımız bizim kültür mirasımız. Kadınlarımızın ve genç kızlarımızın bu mirasın nasıl dokunduğunu öğrenmesi ve gelecek nesillere aktarması da son derece önemli. Kursiyerlerimiz 4 ay gibi bir sürede bu halıları dokudular ve kurstan son derece memnun kalmışlar. Dokudukları halıları da gördük, gerçekten hepsi muhteşem dokunuşlar. Başta hocalarımıza ve tüm kursiyerlerimize teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

Uşak Halısı Dokuma Kursu eğiticisi Ayşe Cingöz, “Kültürümüzün yaşatılması ve kadınlarımızın burada huzurlu bir ortamda evlerine ek bir gelir götürmeleri açısından kursların çok değerli olduğuna inanıyoruz. Güzel bir kurs dönemini geride bıraktık. Herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Tarihi Uşak Dokur evinde dokuma kursu alan ve eskiden dokunan halıları gördüğünde nasıl dokunduğunun hikayesini dinlediğini söyleyen kursiyer nasıl Selma Gencer “Öncelerde annelerimizin, anneannelerimizin dokuduğu halıları görürdük ve hayranla nasıl dokuduklarını dinlerdik. Türk kadını her zaman olduğu gibi marifetlidir. Bizlerde bu kurs sayesinde halı dokumayı öğrendik. Örf ve adetlerimizin yaşatılması sebebiyle bu tür kursları imkan olduğu sürece gitmeyi düşünüyorum” dedi

Tarihi motifleri halılara işlemenin mutluluğunu yaşadığını söyleyen Halime Er ise “Başkanımız bizlere teşekkür ediyor halıları dokuduğumuz için ama en büyük teşekkürü biz ederiz. Bizlere böyle bir imkanı sundukları ve geleneklerimizi sahip çıktıları için. Bu halıları dokuyarak gerçek anlamda Türk kadını olduk diyebilirim” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.