Uşak Haber Ajansı

Yönetmelik ile Çalışan Anneye Yarım Mesai

GENEL

Çalışan annelerin çocuklarının okul çağına kadar yarım gün çalışmalarıyla ilgili usuller hazırlanan yönetmelik ile belirlendi.

Annelerin kısmi çalışmaları ile ilgili yönetmelik bu konudaki usulleri de ortaya koydu.

Yönetmelikte bu haktan faydalanmak isteyen annelerin kısmi çalışma için 1 ay önce başvurmak zorunda olduğu belirtildi. Hazırlanan yönetmelik kapsamında kısmi çalışma için 1 ay önceden başvuran anneye işverende 1 ay içerisinde cevaplandırmak zorunda. İşveren anne tarafından yapılan başvuruya 1 ay içerisinde cevap vermezse anne dilekçesinde belirttiği tarihten sonraki iş gününde hakkını kullanmaya başlıyor.
İşçinin belirtilen tarihte iş edimini sunmaya başlaması kaydıyla kısmi süreli çalışma talebi geçerli fesih nedeni sayılamıyor.

Babada İzin Kullanabiliyor Hazırlanan yönetmelik kapsamında analık izninin bitiminden itibaren kadın işçi ile ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin veriliyor.

İşçi, analık izinlerinin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabiliyor.

Anne yada babanın birinin çalışmaması hâlinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamıyor. İşçi, eşinin çalıştığına dair belgeyi kısmi süreli çalışma talebine eklemek zorunda. Ancak burada bakıma muhtaç olma, velayetin verilmesi gibi istisnaları da bulunuyor.

Yönetmelik kapsamında bazı meslek grupları istisna olarak görünürken, bu istisna olarak görülen meslek gruplarında işverenin onayı gerekiyor.

Yönetmelikte izin gerektiren işyerleri ise şu şekilde sıralanıyor:

* Özel sağlık kuruluşlarında mesul müdür, sorumlu hekim, laboratuvar sorumlusu ve sağlık hizmetinden sayılan işlerde,

* Sürekli çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar hâlinde işçi çalıştırılarak yürütülen sanayiden sayılan işlerde,

* 1 yıldan az süren mevsimlik, kampanya veya taahhüt işlerinde,

* İş süresinin haftanın çalışma günlerine bölünmesi suretiyle yürütülmesine nitelikleri bakımından uygun olmayan işlerde…

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.