Uşak Haber Ajansı

Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası'nda 92. dönem pancar alımına başlandı

GENEL

Türkiye'nin ilk özel teşebbüs yatırımı olarak 1926 yılında faaliyete geçen Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası'nda 92. kez açılan ''Pancar alım kampanyası'' nedeniyle tören düzenlendi

Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası'nda sezon açılışı için düzenlenen törene Vali Salim Demir, Milletvekilleri Mehmet Altay, Alim Tunç, Özkan Yalım, Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Ufuk Uğur, Uşak Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sayın Dalkıran, İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder, İl Jandarma Komutanı Albay Yalçın Baysal, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Nacar, Uşak Şeker Fabrikası'nın kurucu Nuri Şeker'in torunu Mehmet Şeker, çiftçiler ve diğer ilgililer katıldı.

 

Fabrika müdürü Ali Erdoğmuş yaptığı konuşmada, bin 801 çiftçi ailesiyle 254 bin 130 tonluk üretim kapasitesi sözleşmesi yaptıklarını söyledi.

 

Şeker pancarı ekimlerinin 22 Mart'ta başladığını, toplam 37 bin 660 dekar alanda ekim yapıldığını hatırlatan Erdoğmuş, çiftçilere bugüne kadar 12 milyon 538 bin lira avans ödendiğini kaydetti.

 

Alımların 5 merkezde gerçekleşeceğini vurgulayan Erdoğmuş, "105 gün boyunca 24 saat kesintisiz çalışılarak günde yaklaşık 195 bin ton şeker pancarı işlenecek. Ayrıca bu dönemde 25 bin ton şeker, 8 bin ton melas, 65 bin ton yaş pancar posası elde edilmesi planlanıyor." dedi.

 

Vali Salim Demir ise 92 yıldır faaliyette bulunan fabrikanın kent ve bölge ekonomisine katkı sağladığına işaret ederek, " Neredeyse Türkiye Cumhuriyeti tarihine yakın olan Nuri Şeker Uşak Fabrikasında Cumhuriyetle birlikte gelişen ülkemizin tüm evrelerini bu fabrikada bir şekilde yaşandığına inanıyorum. Uşak ekonomisine üretimiyle önemli katkılar sağlayan fabrikamızın kuruluşunda büyük emekleri olan şeker ailesi ve emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum" dedi.

 

Vali Demir konuşmasına şöyle devam etti, " Fabrikamızın ülkemiz ekonomisine önemli katkıları bulunmaktadır. Burada uygulanan güzel bir sistem var. İlk aşamasından itibaren üreticisine, hem ürün alım garantisi vererek hem üretimindeki tüm çıktıları ayni olarak üreticisine sunarak destekleyen bir sistem. Bu sistem aslında tarım sektörünün gelişmesi için, tüm üretim dallarında uygulanması gereken bir sistem. Bu sistem, çiftçinin üzerindeki faiz yükünü neredeyse sıfıra indiren örnek bir sistemdir. Böylece, üretici diğer şeylerle uğraşmadan sadece üretimine odaklanıp ülkemiz, milletimiz için çok çalışıp, çok üretmekte; başarısını arttırmaktadır. Uşak şeker fabrikasının kuruluşundan bugüne belli bir başarıyı yakalayarak geldiğini görüyoruz. Aynı şekilde ülkemizi kalkındırmak, geliştirmek, ileriye götürmek için her alanda azami gayreti göstermemiz gerekir. Bu emeğimizin karşılığını da ülkemizin büyümüş ekonomisindeki payımızı da hep beraber kardeşçe eşit ve adil anı olarak paylaşacağız. Elbette devletimizden isteklerimiz olacaktır. Ancak şunu da asla unutmamamız gerekiyor. En önce el birliği ile işbirliği ile gönül birliği ile çalışıp üretip devletimizi, milletimizi ve ekonomimizi 21 Yüzyıl'da muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşımak zorundayız. Eğer biz bunu başarırsak zaten hepimize düşen ekmek de mutlaka ve mutlaka büyümüş olacaktır. Almış olduğumuz emaneti gelecek nesillere daha güçlü, daha istikrarlı, daha büyük olarak teslim edip; Cumhuriyetimizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşması için dev adımlarla ilerlemiş olacağız. Bu duygu ve düşüncelerle bu fabrikamızda bugüne kadar emeği geçen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm devlet büyüklerimize ve üreticilerimize şükranlarımı sunuyor; kampanyamızı hayırlı uğurlu olması diliyorum"

 

Konuşmaların ardından fabrikaya ilk pancarı getiren Alim Alper, İbrahim Tetik ve Hasan Cacar'ın ödülleri Vali Salim Demir ve protokol üyeleri tarafından verildi. Kurdele kesimi ve duanın ardından şeker pancarları fabrikaya alınmaya başladı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.