Uşak Haber Ajansı

Bu Çiçeği Koparmanın Cezası 48 Bin 600 Lira

GENEL

Uşak merkeze bağlı Kayaağıl Köyü'ndeki İtecik Dağı'nın 1200 metre yüksekliğindeki zirvesinde açan koruma altındaki İtecik lalelerini koparmanın cezası cep yakıyor

Uşak Haber - Uşak´ta halkın "İtecik lalesi" diye adlandırdığı ve bir şakayık türü olan "Paeonia Peregrina" çiçeğini koparanlara 48 bin 600 liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Bu çiçeğin adı şakayık olmasına rağmen Uşak´ta halk arasında İtecik lalesi olarak biliniyor. Köylüler tarafından efsanelerde yaşatılan Kurtuluş Savaşı şehidinin kanından aldığı öne sürülen ‘İtecik lalesi’ dağın güney tarafına bakan ve yaklaşık 500 metrekarelik bir alanda doğal olarak yetişiyor. Şakayık türünden olan ve yılda sadece Mayıs ayı başında açan ve 1 hafta ömrü olan çiçeğin soğanlı bitkiler kanununa göre koparmak ise suç .
Korunamadığı için yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Uşak´ta halkın "İtecik lalesi" diye adlandırdığı ve bir şakayık türü olan "Paeonia Peregrina" çiçeğini koparanlara 48 bin 600 liraya kadar idari para cezası uygulanıyor.
Uşak Valisi Salim Demir
endemik bir tür olan itecik lalesini yetiştiği yerinde görerek incelemelerde bulunarak, Uşak Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkililerinden lale hakkında bilgi aldı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.